De Grote Vloed

De Grote Vloed

Ik heb meegespeeld in de voorstelling: "De Grote Vloed" van Zummerbühne. Hierin speelde ik mee als ensemble en had ik in totaal 4 kleine, sprekende rollen. Ik heb twee thema's aan deze voorstelling kunnen koppelen, Identiteit en Cultuur en Financiën en Economie.

Het is 1509 en waar nu de Dollard ligt, bevinden zich ruim twintig dorpen. Aisa, een zeventienjarig meisje dat is weggestopt in een klooster, lijdt aan het onrecht dat zij ziet. Onrecht dat door haar eigen vader wordt aangericht. Aisa wordt geplaagd door visioenen over een verwoestende vloedgolf. Ze wil die visioenen in de openbaarheid brengen en de mensen bewegen om in opstand te komen. Maar dat betekent de strijd aangaan met haar eigen vader. Lukt het haar de dorpelingen te overtuigen? En wat betekenen eigenbelang, je geweten, liefde en loyaliteit als je voor een allesbepalende keuze staat? De Grote Vloed is een muziektheatervoorstelling over liefde en opstand met livemuziek door een groots orkest en koor. De voorstelling was van 14 augustus tot en met 14 september 2024 te zien in Oosterwijtwerd 

Identiteit en Cultuur

In de voorstelling kwam de religie erg goed naar voren. Door het stuk heen was te zien dat religie een heel belangrijk aspect was in de middeleeuwen. Hierdoor werd bepaald hoe je moest leven, wat je moest doen. De sociale controle was groot.

Je zag dit bijvoorbeeld tijdens de dorpsvergadering, daar zat Moeder Overste, Zuster Clara, ook bij en zij had een duidelijk sterke mening. Ook was er een Priester die de ondervraging deed bij de rechtspraak die gehouden werd in de voorstelling.

Door de religie werd vaak ook je mening bepaald en ook vrijheid van meningsuiting. Je zag dit weer terug in hoe er met de hoofdpersoon om gegaan werd. Ze werd bijvoorbeeld beschuldigd van hekserij en hierdoor kon ze haar eigen mening niet uiten en werd alles voor haar bepaald. 

Ik vind het belangrijk dat iedereen een eigen mening heeft en deze mag laten horen. Dat iedereen mag zijn wie hij of zij is en waar die voor staat. Nog steeds zie je dat je niet overal je eigen mening mag uiten en jezelf niet volledig mag zijn. En het is wel tijd om daar verandering in te brengen.

Financiën en Economie

In de middel eeuwen werd er veel handel gedreven en werden er veel ambachten uitgeoefend zoals: timmerman en smid. Geld en de macht lag bij de rijken en de kerk, zij bepaalden dan ook alles.

Er was een smid, er waren koopmannen en boeren. De economie draaide op veel zelfstandigen. In een vergadering werd duidelijk dat de burgers belastingen moeten betalen aan de Drost en de verdere rijken. Vaak werd dit geld niet besteed aan de gemeenschap, maar verdween dit in de zakken van de rijken.

Ook kwamen de rijke bestuurders uit Groningen uit de delegatie langs bij de Drost en deden alsof ze de armen wilden helpen, maar oordeelden juist over hen. Ze beloven dingen die ze niet gaan nakomen.

Het is belangrijk dat je een baan en dus een eigen inkomen hebt en dat je hiervan de dingen die je wilt doen, kunt doen. Dat je jezelf kunt onderhouden. Wel vind ik het betalen van belasting niet altijd helemaal eerlijk of kloppend.

Ik heb zelf een bijbaantje naast school, zodat ik zelf ook een eigen inkomen heb en daar wat van kan kopen en kan sparen voor mijn toekomst. Ik word ook bijna achttien en zou dus ook al zelf wat geld moeten betalen voor mijn studie en zorg.

Hieronder nog wat foto's van deze voorstelling:

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin
Wij gebruiken cookies om onze website goed te laten functioneren en te beveiligen, en om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.

Geavanceerde instellingen

Je kunt jouw cookievoorkeuren hier aanpassen. Schakel de volgende categorieën in of uit en sla de selectie op.