Burgernacht

Burgernacht is een project van school waarbij wij in 5 groepen zijn verdeeld en allemaal een onderwerp van burgerschap hebben gekregen. We zijn bij elkaar langs geweest en van mijn eigen eindproduct en van de anderen heb ik een verslag geschreven. 

Ik heb een verslag gemaakt over de thema's: Klimaat en Milieu, Mediawijsheid en Privacy, Vitaal Burgerschap en Diversiteit en Inclusie.

Klimaat en Milieu

Ik heb samen met mijn klasgenoten Bloeme Del Grosso, Mathilde Boomsma en Samuel van Aken de theatrale belevenis Under The Waves gemaakt. 
Wij hadden voor het Burgerschap thema Klimaat gekozen en hiermee zijn wij aan de slag gegaan.

Wij hebben een belevenis over klimaat gemaakt wat Under The Waves heet. Een belevenis over het plastic soep in de zee en hoe dit de zeedieren beïnvloed. We wilden met deze theatrale belevenis mensen laten nadenken over wat wij als mens deze prachtige leefomgeving aandoen en ze bewust hierover laten worden.

We hebben een strand buiten bij de ingang van Toon gemaakt met zand, een badje en een strandstoel. Hier lagen ook blikjes drinken en plastic in het zand. We laten eerst een scene zien van op dit strand, hier is alles mooi, zonnig, maar niet helemaal schoon. Je ziet dat er soms plastic weggegooid word op het strand of in het water. Daarna neemt de duiker het publiek mee onder water, ze worden dan Toon in gebracht en hier moeten ze door slierten lopen en zijn ze onderwater. Iedereen krijgt ook een duikbril op, om echt het gevoel te krijgen dat ze onder water gaan. Onderwater is het donker, grimmig en vies. Overal is plastic, op de bodem, op de muren, maar het hangt ook van het plafond, dieren zitten verstrikt in plastic en netten, onze netten en ons plastic. Je ziet dan 2 kwallen, kwallen gemaakt van een paraplu met lichtjes erin en plastic slierten. Je zet hoe mooi de zee wereld is en dit is juist een reminder aan de mensen over waarom we juist de zee moeten beschermen. De kwallen zijn weg en dan komt er een ander zeedier vanachter de balie, een dier helemaal verstrikt in plastic, netten en ander rotzooi. Hij vraagt om hulp, maar durft het niet, omdat wij mensen het hem hebben aangedaan. dit laat de gevolgen zien van al het plastic die wij in de oceaan dumpen en hoe de dieren erin leven.

Als de mensen uit de ruimte komen, kunnen ze dan ook hun tips opschrijven voor de plastic soep en hoe wij dit probleem met elkaar kunnen oplossen.

Dit thema is voor ons allen belangrijk. Het gaat wel over de toekomst. Als dit zo langer doorgaat dan is er straks geen zeeleven meer en blijft de zee vol met rotzooi. Wij moeten hier met elkaar iets aan doen.

Mediawijsheid en Privacy

Bij de belevenis van Algorave ging het over het algoritme. Alles was bedekt in plastic, de acteurs in de beleving hadden witte pakken aan met een soort astronauten handschoenen. Er werd veel laten zien doormiddel van beamers over sociale media, het scrollen etc. want wij als mensen scrollen heel veel en komen niet van het algoritme af.

Je zag dus veel sociale media terugkomen doormiddel van de beamers. Het scrollen en alle video's lieten zien hoe veel wij als mensen en vooral pubers bezig zijn met scrollen en hoe erg we verslaafd zijn aan onze telefoon. Het algoritme zorgt er ook voor dat wij blijven scrollen, want die weet precies wat jij liked, wat jij kijkt, wat jij opzoekt, dus weet het wat het moet laten zien zodat jij blijft scrollen.

Ik denk dat ik ook wel een beetje verslaafd ben aan mijn telefoon. Ik ben ook vaak aan het scrollen en ben veel op mijn telefoon bezig.

Vitaal Burgerschap

De belevenis van Sterkte ging over gezondheid. Alle acteurs zaten in een box die met tape was gemaakt. Er lagen kledingstukken op de vloer, een matras op de vloer en er hing een telefoon aan een draadje van het plafond. Ook hingen er allemaal tekeningen op de muren, tekeningen van iemand die mentaal niet goed is en rare dingen tekent.

Het ging over mentale gezondheid en het niet uit je kamer kunnen gaan. Je wil dan wel hulp, maar er is een te lange wachttijd dus je kan geen hulp krijgen. Je hoopt dat het morgen beter is, maar het is eigenlijk elke dag hetzelfde verhaal.

Ik, en ik denk ook heel veel anderen, heb soms moeite met mijn mentale gezondheid en wil of kan niks doen. Soms lukt het mij niet om mijn bed uit te komen en zie ik het allemaal niet meer zitten. Het kan echt een struggle zijn en ik denk dat we hier allemaal mee te maken hebben, of je er nou zelf last van hebt of iemand kent die er last van heeft.

Diversiteit en Inclusie

Bij de belevenis van de Proef had je 2 kamers. In 1 kamer, waar ik ook had meegekeken, zaten twee mensen aan een tafel, beide een aparte tafel. Op de tafels lag een kleurplaat met stiften. De 2 personen moesten opdrachten volgen van de stem die ze hoorden. Ze moesten de tekening inkleuren en voor de rest kregen ze soms een opdracht zoals, draai een rondje. Er was nog een kamer, maar daar heb ik niet gekeken. In deze kamer zaten ook 2 mensen die door een raampje konden kijken naar de andere personen aan de tafels. Zij moesten een vragenlijst invullen en de mensen aan de tafels gaan beoordelen op de manier dat ze eruit zien en hoe ze doen. Er zaten geloof ik vragen in als, Wie is er hier arm.

De mensen werden zonder dat ze het wisten beoordeeld door anderen. Ze waren niet gelijk, want ze werden beoordeeld op uiterlijk. Dit is natuurlijk niet eerlijk en dit zou zo niet moeten zijn

Wij beoordelen mensen heel vaak op hun uiterlijk en dit zouden wij niet moeten doen. Je kan mensen niet beoordelen op hun uiterlijk, je kan wel allerlei dingen bedenken over iemand, maar je weet niet hoe en wie ze daadwerkelijk zijn. Mensen beoordelen op uiterlijk maakt dat we mensen niet gelijke kansen geven.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin